Slovenské knihy, ktoré zničili môj 8-hodinový spánok

V našej krajine neobmedzených možností a nadprirodzených javov si čoskoro budete musieť na kúpu knihy zobrať hypotéku. A keďže kultúra má byť slovenská a žiadna iná, moje národniarske srdce mi nedovolí inak, ako predstaviť vám slovenské knihy, ktoré som nevedela pustiť z ruky a priblížili mi fungovanie slovenskej spoločnosti

Ľudovít Ódor: Rýchlokurz geniality

Predtým ako sa stal Ľudovít Ódor predsedom úradníckej vlády a neskôr poslancom europarlamentu (PS) napísal knihu, ktorá je vynikajúcim sprievodcom do zložitého ekonomického sveta, a ktorá vám ponúkne typy a rady podané jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom. Rýchlokurz geniality je plný praktických príkladov, historických paralel a myšlienok, ktoré čitateľovi pomôžu lepšie pochopiť svet financií a ekonomiky. Ódor využíva svoj šarm a humor na to, aby spravil čítanie príťažlivým aj pre ľudí, ktorí nie sú odborníkmi v tejto oblasti. Kniha je pútavá nielen pre ekonomických nadšencov, ale aj pre širšie publikum, ktoré sa chce orientovať v súčasnom zložitom ekonomickom dianí.

Juraj Buzoľka: Postsedliaci

Kniha Postsedliaci je zaujímavým a nevšedným pohľadom na transformáciu slovenskej dediny. Juraj Buzoľka vytvára pútavý obraz o tom, ako sa tradičná vidiecka spoločnosť prispôsobila modernému svetu a jeho výdobytkom. Kniha ponúka dôkladnú sociologickú a antropologickú analýzu tejto témy, pričom nechýba ani osobný prístup autora k jednotlivým príbehom a osudom ľudí, ktorých skúmal. Buzoľka vie vykresliť komplexnosť slovenskej dediny a jej premien spôsobom, ktorý je podľa môjho pohľadu hrdej obyvateľky dediny autentický a hlboký.

Erik Tabery: Zuzana Čaputová

Český novinár Erik Tabery sa spojil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a napísal biografiu, ktorá čitateľom odhaľuje 5 rokov mandátu prvej slovenskej prezidentky. Kniha nie je len o politickej kariére Čaputovej, ale aj o jej osobnom živote, hodnotách a vnútorných motiváciách, ktoré ju priviedli na politickú scénu. Tabery píše ľahko a prístupne, čím poskytuje čitateľovi nielen obraz o Čaputovej ako političke, ale aj ako človeku, ktorý sa snaží o zmenu v spoločnosti. Kniha je dôležitá nielen pre tých, ktorí sa zaujímajú o súčasnú slovenskú politiku, ale aj pre tých, ktorí chcú pochopiť, aké sú výzvy modernej politickej scény.

Ak ste sa dostali až sem a moje odporúčania vás zaujali, utekajte do kníhkupectva. Odporúčam vám zrátať si financie, aby ste po tejto kúpe nemuseli vyhlásiť osobný bankrot.

Sofia Šrámková

Gymnázium Ladislava Novomeského, Senica