Predsudky voči zberným dvorom

Zakiaľ separácia odpadu je zvyk nám vštepovaný naším okolím, ohľadom zberných dvorov stále prevládajú mylné predstavy. A to častokrát neoprávnene. Preto sme sa v rámci študentských listov rozhodli navštíviť Zberný dvor v Senici, aby sme sa o tejto pravde presvedčili. Na Zberný dvor vedia obyvatelia Senice a okolitých dedín priviesť objemný odpad, paletoviny alebo nebezpečný odpad, ako napríklad nefunkčné chladničky alebo televízory. Občanom Senice slúži dvor bezplatne, no občanom okolitých dedín je účtovaný poplatok. Okrem iného je Zberný dvor Senica zodpovedný aj za mimoriadny zvoz stojísk šesťkrát do roka.

Na Zberný dvor vedia obyvatelia Senice a okolitých dedín priviesť objemný odpad, paletoviny alebo nebezpečný odpad, ako napríklad nefunkčné chladničky alebo televízory. Občanom Senice slúži dvor bezplatne, no občanom okolitých dedín je účtovaný poplatok. Okrem iného je Zberný dvor Senica zodpovedný aj za mimoriadny zvoz stojísk šesťkrát do roka.

Počas exkurzie nám bolo vysvetlené ako prebieha spracovanie vyseparovaného odpadu. Odpad z modrých kontajnerov sa rozdeľuje na kartón a papier. Tie sa potom polisujú a expedujú do papierne na spracovanie recyklovaného papiera. Ďalej sa v Zbernom dvore triedi aj odpad zo žltých kontajnerov. Z toho sa väčšinou spracováva regranulát na ďalšiu výrobu plastový výrobkov. Takisto sa zbiera sklo na následné spracovanie. Stále sa však nájdu odpady, ktoré sa pre svoj charakter nedajú separovať. Tie sa potom odvážajú do spaľovne na energetické zhodnotenie.

Zberný dvor Senica zastrešuje aj dve ďalšie zariadenia – kompostáreň a skládku odpadu. Kompostáreň spracúva bioodpad do kompostovateľnej formy. Vytvorený kompost si potom môžu obyvatelia Senice zobrať zdarma. Na skládku sa vyváža prevažne komunálny odpad. Avšak jeho veľká časť je recyklovateľná.

Napriek všetkým predsudkom, ktorými zberné dvory oplývajú, sú lepšou alternatívou, ako skládky. Odpad, ktorý by sa roky rozkladal v zemi, takto môže byť spracovaný, premenený a použitý vo forme nových produktov. Dúfame, že týmto článkom boli niektoré z mýtov o zberných dvoroch usmernené, a že sa o niečo viacej ľudí prikloní k myšlienke separácie odpadu.

Bibiana Hruecká